Üdvözli Önt a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata

Rendelési idők: H-P: 8:00-20:00 - Tel: +36 1 401-1300 - Email: elojegyzes[kukac]szakrendelo16.hu

Tűgyűjtési program a szakrendelőben

Az Önkormányzat támogatásával megvalósuló tűgyűjtési program

A XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata az önkormányzat támogatásával létrehozott egy programot, mely segítségével havonta egy alkalommal begyűjtésre kerülnek a XVI. kerület lakosai körében otthoni injekciózás során keletkezett tűk és fecskendők

A program célja: a fertőzési kockázat csökkentése érdekében, a lakosság körében keletkezett injekciós fecskendők és tűk begyűjtése.

Leadás helyszíne és ideje: XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata, cím: 1163. Budapest, Tekla u. 2/C. (Szakrendelőfolyamatos a Szakrendelő nyitvatartási idejében, a földszinten kihelyezett tűgyűjtő dobozban.

Napjainkban még mindig megoldatlan probléma a beteg otthonában keletkező  veszélyes hulladékok kezelésének kérdése. A hulladékgazdálkodási törvény szerint, tilos a veszélyes hulladékot a kommunális hulladékkal összekeverni. A fecskendőket és tűket kizárólag veszélyes hulladék gyűjtésére és megsemmisítésére szakosodott cégek veszik át az egészségügyi szolgáltatóktól speciális gyűjtő dobozokban, melyért fizetni kell.  Nincs jogszabály arra vonatkozóan, hogy a betegek otthonában keletkezet veszélyes hulladéktól hogyan szabaduljanak meg a lakosok. A kommunális hulladékkal együtt ezeket kidobni nem csak Tilos, hanem  veszélyes is!

Tűgyűjtési program a szakrendelőben

Az állampolgárok otthonában keletkező, speciális kezelést igénylő hulladékok közé sorolhatók az otthoni injekciózást követően keletkezett tűk és fecskendők. Az eddigi gyakorlat szerint, a használt tűket a lakosok a hulladéknak szánt gyógyszerekkel együtt leadták a gyógyszertárakban (a két típusú hulladékot vegyítve), vagy a kommunális hulladékgyűjtőkbe kerültek. Váratlan – de időszerű – fordulatnak köszönhetően, a gyógyszertárban már nem lehet leadni a tűket és fecskendőket . Az intézkedés teljesen jogos,, hiszen nem keverhető össze a két típusú hulladék –lejárt  gyógyszer és fertőző hulladék – már pusztán a megsemmisítés módszere miatt sem! . Mivel a gyógyszertárak  nem fogadják a lakosoktól a használt tűket, így tanácstalanok, hogy hová vigyék azokat  ? Erre a problémára próbál megoldást nyújtani a kerületi szakrendelő vezetése.

Mi az Önök  teendője az otthon keletkezett fertőző veszélyes hulladékkal (injekciós tűkkel, fecskendőkkel)?

Amikor az injekciózást a kezelőorvos vagy egyéb egészségügyi személyzet végzi, akkor a keletkező veszélyes hulladékot a beadó személy a nála lévő veszélyes hulladék gyűjtő dobozba behelyezi és elszállítja a helyszínről.

Otthoni ön-injekciózás után  (pl. műtét utáni véralvadás gátlás, inzulin beadás, stb.), a használt fecskendőt és tűt ( a védőkupak visszahúzása nélkül ) gyűjtsék egy megfelelő méretű és falvastagságú dobozba. Erre akár egy gyógyszeres doboz is megfelelő lehet .Ügyeljenek arra, hogy  használat után és a tárolás során  később sem a beteg, sem a hozzátartozói ne sérülhessenek. Az így összegyűjtött fertőző veszélyes hulladékot havonta egy alkalommal a kerületi lakosok a Szakrendelőben kihelyezett veszélyes hulladék gyűjtő dobozba kidobhatják. Annak elszállításáról a szakrendelő gondoskodik.

Tartalomhoz ugrás