Belgyógyászat

Előjegyzés szükséges
+36 1 401 1300
elojegyzes@szakrendelo16.hu vagy a
FőnixWEB online előjegyzési rendszerben
Orvosszakmai kérdésekben, telefonos konzultációs időszakban hívható számok:
+36 1 401-1352
+36 20 523-8920
Rendelés helye:1163 Budapest, Jókai utca
új épületszárny I. emelet
Beutaló szükséges

Általános tájékoztató

Milyen esetekben érdemes a belgyógyászatot felkeresni?

A mai erősen specializálódó egészségügyi ellátáson belül a belgyógyászat az a szakterület, amely a leginkább megőrizte egységes szemléletét, a megelőzéstől a kivizsgáláson, kezelésen át egészen a rehabilitációig. A belgyógyászat próbálja integrálni a többi szakterületet. Ezért – az egyetlen szervet érintő, egyértelműen specializálódott kezelést igénylő problémákat kivéve – gyakorlatilag mindenféle panasszal célszerű a kivizsgálást egy átfogó belgyógyászati vizsgálattal kezdeni az alapdiagnózis felállításához. Amennyiben a beteg tünetei bizonytalanok, általánosak, nehezen megfoghatóak (rossz közérzet, gyengeség, fáradékonyság, változó emésztőrendszeri panaszok, visszatérő fájdalomérzet, alvászavarok, idegrendszeri panaszok stb.) a belgyógyászati kivizsgálás segíthet a diagnózis felálításában, szükség esetén a megfelelő szakterület specialistáihoz irányítja a beteget.

A belgyógyászokat a diagnózis felállításában a legkülönbözőbb vizsgálati eljárások, képalkotó diagnosztikai eljárások segítik (EKG, laboratórium, 24 órás vérnyomás monitorizálás, csontsűrűség-mérés, arteriográfiás vizsgálat, röntgen osztályon készített ultrahang és röntgenvizsgálatok, stb.).

A speciális szakrendeléseken tapasztalható hosszú előjegyzési idő miatt a belgyógyászati kivizsgálás megkezdésével a diagnosztika lényegesen lerövidíthető, a terápia mihamarabb megkezdhető.

Hogyan zajlik a belgyógyászati kivizsgálás?

A belgyógyászati vizsgálat az anamnézis felállításával kés fizikális vizsgálattal kezdődik.

Ezt követően a kórelőzmény, a tünetek, panaszok ismeretében állítja össze a belgyógyász a beteg útját, a szükséges vizsgálatok és szakorvosi konzultációk sorrendjét. A laboratóriumi alapvizsgálatok eredményeit összeveti a beteg által hozott (vagy, visszatérő páciens esetén a nyilvántartásban őrzött) korábbi leletekkel, és a terápia során folyamatosan követi az eltérések mértékét.

Szükség esetén a belgyógyász irányítja a beteget különböző képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra, mellkasröntgenre, hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatra, emlődiagnosztikára, stb.

Elsősorban az alábbi esetekben várjuk tisztelt betegeinket:

 • bizonytalan tünetek esetén részletes kivizsgálás
 • akut rosszullét
 • magas vérnyomás kivizsgálása és beállítása, 24 órás vérnyomás monitor-felhelyezése és  kiértékelése,- amennyiben szükséges szív UH vizsgálatok megszervezése.
 • kismamák belgyógyászati szakvizsgálata és terhességi diabetes gondozás
 • műtét előtti kivizsgálás,
 • diabetológiai kezelés és gondozásba vétel ,
 • haematológiai, hepatológiai és endokrinológiai ( elsősorban pajzsmirigy betegség gyanúja) kivizsgálások megkezdése,- a bonyolultabb esetek speciális szakrendelésre történő utalása
 • CT- és MR-vizsgálatokra szakorvosi beutalók adása időpont-egyeztetéssel

Az első vizsgálathoz beutaló szükséges, a kezelés során szükséges kontroll vizsgálatokhoz azonban nem kell külön beutalót kérni.

Sürgős betegellátás:

Akut rosszullét esetén rendelési időben sürgősséggel ellátjuk! Kérjük jelentkezzen a betegirányítónál.

Angiológia

2023. január 02.-tól angiológiai szakrendelés érhető el intézményünkben, mely szolgáltatásról rövid tájékoztatás olvashatnak alábbiakban:

A szakrendelés csak érvényes beutalóval vehető igénybe.

Az angiológia az orvostudománynak az a szakterülete, amely az erek (artériák, vénák) valamint nyirokerek betegségeit kezeli.
Feladata az erekkel kapcsolatos betegségek diagnózisának felállítása, gyógyszeres kezelése, életmód tanácsadás, a beteg állapotának nyomon követése, érműtét utáni utógondozás. Szerepe a megelőzésben és a szűrésben is fontos.
Az alábbi panaszok esetén merül fel az angiológiai szakrendelés felkeresése:

 • terhelésre jelentkező bizonytalan eredetű alsó végtagi fájdalom
 • terhelésre, vagy éjjelente jelentkező lábszárgörcs
 • az alsó végtagok duzzanata
 • lábszárfekély
 • bizonytalan láb-kézzsibbadás
 • ujjak elszíneződése
 • visszeresség
 • visszérgyulladás

A speciáli szakrendelés heti két alkalommal vehető igénybe, ezért kérjük, hogy egyéb belgyógyászati betegségeikkel ne az angiológiára jelentkezzenek!

Rendelési idő:

NévHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
Ferenczné dr. Salamon Mónika07:00-14:0014:00-20:0014:00-20:0007:00-14:0007:00-14:00
Telefonos konzultáció
+ 36 1 401-1352
+ 36 20 523-8920
13:00-14:0013:00-14:00
dr. Hülitzer Katinka
angiológus
14:00-20:0007:30-14:00
Telefonos konzultáció
+ 36 1 401-1353
13:00-14:0007:00-07:30
Szakrendeléssel kapcsolatos,
aktuális információ:

Szabadság információk:

Orvosaink szabadságáról az alábbi ablakokban található naptárakban tájékozódhat. A szabadságos napok piros háttérrel jelennek meg, ezeken a napokon szakorvosunk nem rendel. A megjelenített hónapokat a nyilakkal tudja változtatni.


Ferenczné Dr. Salamon Mónika

dr. Hülitzer Katinka