Képalkotó diagnosztika


UH vizsgálatokra és mammográfiára előjegyzés szükséges


+36 1 401-1300
Felhívjuk tisztelt Pácienseink figyelemét, hogy jelenleg
UH vizsgálatra időpontot csak személyesen illetve telefonon kérhetnek.
Rendelés helye:1163 Budapest, Jókai utca
Főépület I. emelet
Röntgen vizsgálatra előjegyzés nem szükséges Telefon:
+36 20 669-2088
+36 1 401-1361
Rendelés helye:1163 Budapest, Jókai utca
Főépület I. emelet
UH vizsgálatok és mammográfia esetén a területen kívülről érkező pácienseinket előzetes befogadás után áll módunkban ellátni!

A napi utolsó beteg bejelentkezésére 19:30-ig van lehetőség!

Leletek átvétele:

Amennyiben a röntgenben teleradiológiai leletezés van, és a lelet nem készül el azonnal, a leletet három nap múlva a beteg meg tudja nézni előzetes regisztráció után Ügyfélkapun keresztül vagy a FőnixWeb rendszerben, a beutaló orvos pedig az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér). Letetéért személyesen csak akkor jöjjön vissza a rendelőbe, ha ezen elektronikus csatornák közül egyik sem elérhető az Ön számára. A röntgen felvétel nem kerül fel az on-line térbe, ezért ezt csak személyesen, CD-n kiírva tudja átvenni a rtg-osztályon. Ha leletet vagy CD-t szeretne átvenni, mindenképpen kerülje a reggeli, zsúfolt időszakot! Helyette a 10.00-18.00 óra közötti intervallumot javasoljuk.

Általános tájékoztató:

Osztályunk képalkotó diagnosztikai hátteret biztosít az intézetben működő szakrendelések, valamint a kerületi háziorvosi rendelések számára, a hét minden munkanapján, két műszakban. Osztályunkon a röntgen vizsgálatok képalkotása és tárolása digitális rendszerben működik, hagyományos röntgen filmet már nem használunk.

Elvégezhető vizsgálatok:

 • csont, mellkas és has röntgen felvételek
 • nyelőcső- és gyomor kontrasztanyagos vizsgálata
 • komplex hasi UH vizsgálat
 • pajzsmirigy és nyaki lágyrész UH vizsgálat
 • ízületi UH vizsgálat (váll, csípő, térd)
 • nyaki verőerek duplex UH vizsgálata
 • alsó végtagi vénás duplex UH vizsgálat
 • mammográfia

Röntgen vizsgálatok:

Minden röntgen vizsgálat beutaló köteles! Előzetes időpont egyeztetés nem szükséges, minden  munkanapon 8:00-20:00 között lehet igénybe venni a betegellátást. A rendelési idő egy részében teleradiológiai leletezés történik. A röntgen felvételeket külön kérés esetén CD-n adjuk ki. Ha a beutaló orvos kéri a felvételek kiadását, akkor nem kell érte fizetni. Ellenkező esetben a CD 1.000 Ft-ba kerül, melyet a röntgenosztályon kell kifizetni.

A röntgen felvételek készítése során a sugárterhelés minimalizálására törekszünk, annak érdekében, hogy megóvjuk a pácienst, az egészségügyi dolgozót és a környezetet is a sugárzás káros hatásaitól. Röntgen vizsgálat csak szakmailag indokolt esetben és mértékben, a páciens érdekében történhet. A vizsgálat indokoltságának eldöntése a beutaló orvos feladata, ezért röntgen vizsgálatot csak nyomtatott, papíralapú beutaló birtokában végzünk. A kívánt diagnosztikai eredményt az ésszerűen elérhető legalacsonyabb sugárterheléssel kell megszerezni. Ezt biztosítjuk betegeink számára korszerű készülékeinkkel és a felvétel készítése során a páciensre adott megfelelő sugárvédő eszközzel.

Nyelőcső és gyomor röntgen vizsgálata:

A vizsgálathoz beutaló és előzetes időpont egyeztetés szükséges. Időpontot a röntgenosztályon tud kérni személyesen vagy telefonon (+36 1 401 1361 vagy +36 20 669 2088).

Szükséges előkészület: a vizsgálat éhgyomorra történik. A vizsgálat előtt éjféltől enni, inni, gyógyszert bevenni nem szabad.

Gyomor röntgen vizsgálatot csak gasztroenterológiai beutaló vagy javaslat alapján végzünk.

Panoráma röntgen vizsgálat

Fogászati panoráma röntgen vizsgálatot is végzünk, szintén digitális készülékkel. A vizsgálatot a NEAK nem finanszírozza, térítési díjat a vizsgálat helyszínén kell megfizetni. Beutaló nem szükséges, de előzetes időpont-egyeztetés igen, melyet a röntgenosztályon tud kérni személyesen vagy telefonon (+36 1 401 1361 vagy +36 20 669 2088).

A felvételt CD-n adjuk ki, ezzel kell felkeresnie az önt kezelő fogorvost leletezés céljából.

A vizsgálat előtt a kivehető fogsort, a nyakláncot és a fülbevalót le kell venni. (Célszerű az ékszereket még otthon levenni)

Ultrahang vizsgálatok:

Valamennyi ultrahang vizsgálathoz beutaló és előzetes időpont egyeztetés szükséges. Időpontot a központi betegirányítástól kérhetnek személyesen vagy telefonon +36 1 401 1300 (utána 0 gomb az előjegyzés).
Pajzsmirigy, carotis és ízületi ultrahang vizsgálatok végzése 11:30-tól rendelés végéig lehetséges.

A hasi UH vizsgálathoz szükséges előkészület: A vizsgálat éhgyomorra történik, aznap reggel már nem szabad enni, kávézni, és a vízen kívül mást inni. A kismedence megfelelő vizsgálatához telt húgyhólyag szükséges, ezért előtte sok folyadékot fogyasszon (szénsavmentes víz). Előző nap kerülje a puffasztó ételek fogyasztását.

Ízületi UH vizsgálathoz hozza magával az adott régióról készült röntgen felvételeit és leleteit. Ízületi UH vizsgálatot megelőző röntgen vizsgálat nélkül nem végzünk!

Mammográfia:

A mammográfia mindkét emlő röntgen vizsgálata, amely pontosan képes kimutatni olyan kicsiny kóros elváltozásokat is, melyet alapos klinikai vizsgálattal sem tudunk tapintani. A mammográfiás vizsgálat röntgensugár segítségével történik. Az eljárás minimális sugárterheléssel jár. A sugárterhelés mértéke még ismételt vizsgálatok esetén sem számottevő. Fiatalokra, várandós vagy szoptató anyákra speciális szabályok érvényesek. Implantált emlő és a férfi emlő is vizsgálható mammográfiával.

A korszerű mammográfiás berendezések jó minőségű képeket készítenek az emlőről, de ehhez szükséges, hogy az emlőt két speciálisan kialakított műanyag lemez közé fogjuk és a nemzetközi előírásoknak megfelelő erősséggel, összenyomjuk. A legtöbb hölgy a vizsgálatnak ezt a részét kissé kényelmetlennek tartja.

A mammográfia a legmegbízhatóbb eljárás a mellrák kimutatására. Pontossága 85-90 %-os, azaz a kezdődő kóros elváltozások 10-15 %-a rejtve maradhat. Emlőtípustól függően a vizsgálatot végző orvos meghatározott időnként javasolja a kontroll vizsgálatokat. A mammográfiát szükség esetén további speciális röntgen vagy ultrahang vizsgálattal, szükség esetén célzott aspirációs vagy szövettani mintavétellel egészítjük ki.

A klinikai mammográfiai vizsgálat beutalóköteles, valamint előzetes időpont-egyeztetés szükséges.

Időpont kérhető:  a központi betegirányítástól kérhetnek személyesen, telefonon +36 1 401 1300 (0 gomb előjegyzés).

Előjegyzés:

Osztályunkon a következő vizsgálatokhoz előjegyzés szükséges:

 • nyelőcső- és gyomor kontrasztanyagos vizsgálata
 • valamennyi ultrahang vizsgálat
 • panoráma röntgen vizsgálat
 • mammográfia

Időpontkérés:

 • ultrahangra és mammográfiára a központi betegirányítástól kérhetnek személyesen vagy telefonon +36 1 401 1300 (0 gomb előjegyzés)
 • panoráma röntgenre, valamint nyelőcső- és gyomor kontrasztanyagos vizsgálatára közvetlenül a röntgenosztályon lehet időpontot kérni az alábbi elérhetőségeken: személyesen vagy telefonon: +36 1 401 1361 vagy +36 20 669 2088.

Csecsemő- és gyermek UH vizsgálatok:

A 14 év alatti gyermekek és csecsemők esetében térítéses vizsgálatok végzésére van lehetőség, melyet dr. Imre Tamás végez. A vizsgálathoz előzetes időpont egyeztetés szükséges, melyet dr. Imre Tamástól kérhetnek. Tel.: +36 20 4113140, e-mailben: drimretamas@gmail.com. A vizsgálathoz szükséges előkészületeket is ezeken az elérhetőségeken tudják egyeztetni dr. Imre Tamással. A térítési díjakról az Intézmény honlapján, a Térítéses szolgáltatások menüpontban tájékozódhat.

Egyes vizsgálatokhoz szükséges előkészületek
Előkészület gyomor röntgen vizsgálathoz
A vizsgálat előtt ÉJFÉLTŐL nem szabad enni, inni, gyógyszert bevenni. A vizsgálat éhgyomorra történik.
Hasi ultrahang vizsgálat
Előző nap könnyű étkezés (nem túl zsíros, nem túl fűszeres), bő folyadék fogyasztás.

A vizsgálat éhgyomorra történik ezért a vizsgálat reggelén már nem szabad enni, kávézni, és a vízen kívül mást inni.
A kismedence megfelelő vizsgálatához telt húgyhólyag szükséges, ezért a vizsgálat előtt 1 órával meg kell inni fél liter folyadékot, ezután már nem szabad vizelni.

Kérjük, hogy a cukorbetegek kora reggeli időpontot kérjenek.

Korábbi képalkotódiagnosztikai leleteit (RTG, UH, CT, MR) hozza magával!

Amennyiben a kért időpontban előre láthatóan mégsem tud megjelenni, kérjük legkésőbb 48 órával előtte mondja le az időpontját.

Rendelési idő:

NévHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
RTG08:00-20:0008:00-20:0008:00-20:0008:00-20:0008:00-20:00
dr. Nahm Krisztina MammográfiaPáratlan héten
8:00-13:00
dr. Szabó Mónika Mammográfia08:00-14:00
dr. Tari István Mammográfia08:00-20:00Páratlan héten
08:00-14:00
MammográfiaPáros héten
08:00-14:00
Páros héten
08:00-14:00
dr. Erdődi Anna Mária UH08:00-13:0014:00-19:0008:00-13:00
dr. Imre Tamás UH14:00-20:00
Bejelentkezés alapján
dr. Szabó Mónika UH08:00-13:00
08:00-13:0008:00-13:00
dr. Tóth Katalin UH14:00-19:00
Tengerdi Judit Carotis UH14:00-19:3014:00-19:30
Szakrendeléssel kapcsolatos,
aktuális információ:

Sürgősségi betegellátás:

Az ultrahang csak a háziorvossal vagy a beutaló szakorvossal folytatott előzetes konzultáció alapján fogad sürgősséggel betegeket.

Az ultrahang szakrendelés elérhetősége +36 1 401 1328, vagy +36 20 215 40 83

Szabadság információk:

Orvosaink szabadságáról az alábbi ablakokban található naptárakban tájékozódhat. A szabadságos napok piros háttérrel jelennek meg, ezeken a napokon szakorvosunk nem rendel. A megjelenített hónapokat a nyilakkal tudja változtatni.

dr. Erdődi Anna Máriadr. Szabó Mónikadr. Tari István
dr. Tóth KatalinTengerdi Judit