Üdvözli Önt a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata

Rendelési idők: H-P: 8:00-20:00 - Tel: +36 1 401-1300 - Email: elojegyzes[kukac]szakrendelo16.hu

A cukorbetegség

Magyarországon a KSH adatai alapján már 2005-ben több mint 500.000 ember szenvedett cukorbetegségben, és körülbelül ennyien lehetnek azok akikben tudomásukon kívül jelen volt a betegség. Az előrejelzések alapján 2010-re a világon 210 millió felett lesz a cukorbetegek száma. Ennek legfőbb magyarázata, hogy a gyakran előforduló 2. típusú cukorbetegség enyhe tünetekkel jár, így nehéz észrevenni meglétét. Szintén százezres nagyságrendű azon emberek száma is, akiknél a szénhidrát-anyagcsere olyan enyhébb zavara fordul elő, amely még nem minősül cukorbetegségnek, de az eltérés a normál anyagcseréjűektől már kimutatható. Ezt csökkent glükóztoleranciának nevezzük.

Vércukorszint normálértéke:

Fontos tudnivaló, hogy a vércukor normál értéke éhgyomri állapotban 4,0 – 5,0 mmol/l körüli, de mindenképpen 6,0 mmol/l alatt van. Étkezések után a vércukorszint átmenetileg megemelkedik, de egészséges egyénben két órával az étkezés után 7,8 mmol/l alatt kell, hogy maradjon. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukor értéke 7,0 mmol/l, vagy e feletti, az étkezések után két órás mérték pedig 11,1 mmol/l, vagy ennél magasabb. A vizeletben normális körülmények között cukor nem mutatható ki, cukorbetegségben viszont megjelenhet.

A betegség típusai:

A cukorbetegség kialakulása mindig elégtelen inzulinhatás következménye.

1-es típusú cukorbetegségben az inzulint termelő sejtek pusztulnak el, azt mondhatjuk tehát, hogy az inzulinhiány abszolút.
A 2-es típusú cukorbetegség igazi civilizációs betegség, kialakulása szoros összefüggést mutat az elhízással és a mozgásszegény életmóddal. Jelentős elhízás esetén genetikai hajlamosító tényezők nélkül is számítani kell a cukorbetegség kialakulására, ugyanis a nagy mennyiségű zsírszövetet hordozókban csökken a sejtek inzulinérzékenysége.

A cukorbetegség felosztása és jellemzői

1. típus2. típus
ÉletkorGyermek- és ifjúkor 40 év alatt40 év felett
Tünetek kialakulása:Hirtelen napok alatt:
megnövekedett vizeletürítés
kóros szomjúságérzés
gyors testsúlycsökkenés
kimerültség
gombás fertőzés
homályos látás
végtag zsibbadás
Lassan évek alatt:
megemelkedett szomjúságérzet
gyakori vizeletürítés
megnövekedett étvágy
fáradságérzet
ingerlékenység
látásromlás
betegségek gyógyulása lelassul
fertőzések gyakori
kialakulása
végtag zsibbadás
szexuális problémák
TesttömegNormál, illetve soványTúlsúlyos, elhízott
Anyagcsere állapotLabilisStabil
Vércukor csökkentés módjaKizárólag inzulin

A diabétesz mai tudásunk szerint nem gyógyítható, de kitűnően karbantartható, a szövődmények megelőzhetőek. Ha azonban a cukorbetegség évek óta fennáll, alattomos szövődmények alakulnak ki és ennek következményeképp romlik a beteg életminősége és életkilátása.

A cukorbetegség hosszú távú szövődményei összefoglalva

Érintett szövet, szervSzövődmények
VérerekRossz keringés, rossz sebgyógyulás, szívbetegség
VeseRossz veseműködés, veseelégtelenség
SzemLátásromlás, végül vakság
IdegekCsökkent érzékelés, kéz-, láb bizsergése, fájdalma
BőrSebesedés, diabeteses fekély, rossz gyógyulási hajlam

Vércukorszint beállítása:

 •  Kiegyensúlyozott étrend! Az egészséges táplálkozásra is jellemző élelmiszereket kell fogyasztani, sok friss zöldséggel, gyümölccsel. Napi 5-szöri étkezés, kis mennyiségű ételadagokkal. Legfőbb étkezési szempont az ételek és italok alacsony energiatartalma, mivel így súlyfeleslegtől szabadul meg a cukorbeteg, illetve megtartható az optimális testsúlya. Fontos, hogy a szénhidrátszegény étrendet tartsa, így tehet a legtöbbet az egészségéért.
 • Rendszeres testmozgás! Hetente legalább háromszor, minimum 30 perc mozgás szükséges!
 • Gyógyszeres kezelés esetén az orvos utasítása szerint inzulin, illetve tabletták pontos alkalmazása.
 • A vércukorszint rendszeres mérése. Keton illetve pH csíkokkal könnyen ellenőrizhető

A cukorbetegség megelőzése:

Az 1-es típusú cukorbetegség megelőzése napjainkban még nem megoldott. Hajlamosító tényezők figyelembevételével viszont korán kiszűrhető.
A 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam nagy százalékban öröklődhet, ahol. a családban korábban már előfordult cukorbetegség vagy érrendszeri betegség. Kialakulásának esélye csökkenthető rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással, káros szenvedélyek mellőzésével.

 • Az elhízás megelőzése. Már magzati korban odafigyelést igényel az anya optimális tápanyagbevitele, de a gyermek növekedési időszakában sem szabad mellőzni az egészséges táplálkozás és mozgás irányelveit.
 •  A dohányzás mellőzése. A dohányzás káros az egészségre és bizonyítottan inzulinrezisztenciát okoz! Cukorbetegekre különös tekintettel, mivel megnöveli a szövődményként kialakuló betegségek kockázatát a sokszorosára.
 •  Alkoholfogyasztás mellőzése. Az alkohol minden típusa lebomlásáig gátolja a máj működését és a vércukorszint eséséhez történő alkalmazkodását. Fontos odafigyelni az alkohol kiemelkedően magas energiatartalmára is, 1 g alkohol 30 kJ (7,2 kcal), így rendszeres vagy nagymértékű fogyasztása könnyen testsúly-gyarapodáshoz vezethet.

Cukorbeteg napjai:

A cukorbetegség rendszeres gondozást igényel, rövid idejű elhanyagolása is veszélyezteti az emberi életet.

 • A cukorbetegnél mindig legyen egy kis uticsomag a vércukorszint kilengések megelőzéséhez. (Vércukormérő, inzulin vagy orvos által felírt gyógyszerek, 30-50 g szénhidrátot tartalmazó keksz, stb.,diabétesz kártya)
 • Rendszeres, napi 5-szöri étkezés. Egészséges sok zöldséggel, gyümölccsel összeállított kis mennyiségű étrend.
 • Rendszeres testmozgás. Hetente minimum 3×30 perc mozgás ajánlott.

Szakrendelőnk diabetológia osztálya előjegyzés alapján fogadja a betegeket. A terápia beállításán, a vércukorértékek és a szűrővizsgálatok eredményeinek ellenőrzésén túl tanácsadást is nyújtunk a következő témákban:

 • életmód,
 • inzulinadagolók (fecskendő, pen, pumpa) betanítása,
 •  vércukormérő készülékek betanítása,
 • terhesgondozás.

A XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata diabetológiai szakrendelésén a betegellátás előjegyzési időpont alapján történik, a rendelésre az osztályon kérhetnek időpontot:

Tartalomhoz ugrás