Egynapos sebészet

“Kórház helyett – egynapos sebészet”

Amennyiben megbeszélt időponttal rendelkezik egynapos sebészeti beavatkozás végzésére.
Kérjük kattintson a “Tovább az űrlap beküldése” gombra, töltse ki az ott található űrlapot kitöltésével, illetve, töltse fel a megbeszélés szerinti, egészségügyi dokumentumait!

Telefonszám: +36 20/411-3515

Az egészségügyi ellátórendszer elmúlt évtizedekben tapasztalt fejlődése, valamint új műtéti technikák megjelenése lehetővé tette az úgynevezett egynapos sebészetet hazai bevezetését.

A módszer előnye, hogy bizonyos műtéteknél a hosszú ápolás helyett a beavatkozást követő pár órán belül hazatérhet a beteg a saját otthonába.

A műtöttek számára ez kíméletesebb megoldás, hiszen feleslegesen nem kell a kórházban maradniuk, így a fertőzésveszély, vagy a pszichés megterhelés a beteg számára lényegesen kisebb, és a beteg hamarabb visszatérhet családjához és munkahelyére.

2007 szeptembere óta rendelőnkben is működik egynapos sebészet, amelynek keretén belül jelenleg  szemészeti, ortopédiai műtétek történnek. A műtéteket helyi érzéstelenítésben és altatásban, biztonságos szakmai háttérrel végezzük.

Szakrendelőnkben szakterületenként különböző időpontokban tartunk rendelést, ahol a beteget telefonon előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Az egynapos sebészeti műtétek egyeztetett időpontban történnek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) kötött finanszírozási szerződés alapján az egynapos sebészeti műtéteket – érvényes TAJ kártyával rendelkező betegeink számára – díjmentesen (ingyenesen) végezzük.

Egynapos sebészet előnyei:

  • műtét napján hazabocsájtjuk (maximum 10-12 órán belül)
  • kevésbé borítja fel az életritmust
  • hamarabb visszatérhet családjához és munkahelyére
  • kultúrált környezet, képzett szakemberek

Feltételek:

  • A műtétre a beteg kivizsgálva, belgyógyászati szakorvosi engedéllyel érkezik
  • A műtét után a beteg csak kísérővel és gépkocsival távozhat
  • A beteg műtét utáni tartózkodási helye higiénés körülményei megfelelőek
  • Tartózkodási helytől az intézmény autóval 30 perc alatt elérhető szükség esetén
  • Tartózkodási helyen telefon biztosított, Műtétet követő éjszakán a hozzátartozói felügyelet biztosított.

Tájékoztatás az országos várólista adatainak eléréséről:

Az eset manager a beteg kezelőorvosával-, illetve a beteggel történő egyeztetést követően, szervezi a műtéti beosztást, a preoperatív és postoperatív ellátási eseményének szervezésének felelőse. Ellátja az országos várólista kezelésével kapcsolatos kezelői feladatokat.

A 46/2006. (XII. 27.) EüM rendelet a várólista adatainak honlapon történő közzétételére vonatkozó szabályairól szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően, az országos várólista adatbázis publikus adatai ide kattintva érhetők el.

Az egynapos sebészetnek szigorú szakmai, szociális és egyéb feltételei vannak, amelyek megbeszélésére a konzultáció során akkor kerül sor, amikor már konkrétan felmerül a műtét elvégzése. (Pl.: Jó általános állapotot feltételez, súlyos rendszerbetegség nélkül, a betegnek vállalnia kell a hazaszállítás, valamint az otthoni ápolás megszervezését, valamint rendelkeznie kell telefonnal, hogy bármely probléma esetén fel tudja venni a kapcsolatot az operáló orvossal stb.)

Forduljanak bizalommal szakorvosainkhoz, akik előzetes vizsgálat alapján megállapítják, hogy alkalmas-e ön az egynapos sebészeti részlegen történő műtétre.

Egynapos sebészeten végzett, leggyakoribb beavatkozások:

Szürkehályog műtét

A szürkehályog (cataracta) kezelése során – akárcsak számos szemészeti eljárásnál – a beavatkozás ultrahangos módszerrel történik, melynek során egy mindössze 1,8-2,85 mm-es metszést ejtenek a szaruhártya külső szélén, majd ezen át eltávolítják  az  elhomályosodott  szétdarabolt lencsét. A lencse tokja azonban megmarad, s ebbe ültetik be a hajlítható műlencsét. A műtét helyi érzéstelenítésben történik, érzéstelenítő szemcsepp segítségével. A beavatkozás mindössze 25-30 percet vesz igénybe.

A kis seben történő eljárás előnyei:

Gyorsabb gyógyulás.
A fertőzés veszélye alacsonyabb: minél kisebb a vágás, annál kisebb a szaruhártya “sérülése”, ennek megfelelően csökken az esetleges gyulladás és fertőzés veszélye is.
Kiváló kontrasztérzékenység
Változó fényviszonyok melletti jobb látásminőség
Fénytörtési rendellenesség (astigmia) kialakulásának lehetősége csökken
Bármely felmerülő kérdés esetén kérje kollégáink segítségét!
Az egyik legbiztonságosabb eljárás
A szürkehályog kezelése egyike a legbiztonságosabb beavatkozásoknak: a mikrosebészeti technikák fejlődésének köszönhetően a szürkehályog-sebészet az esetek 98 százalékában teljesen komplikációmentes. Ennek ellenére tudnunk kell, hogy nincs sebészi beavatkozás kockázat nélkül. Ezért kezelés előtt orvosa és kollégáink részletesen tájékoztatják Önt a műtéti kockázatról.
Pácienseink gyors és kiváló rehabilitációját teszik lehetővé az Intézetünkben rendelkezésre álló torzításmentes optikával rendelkező, valamint az egyedülálló, kis seben beültethető műlencsék.
Bízunk abban, hogy összeállításunk segített Önnek a szürkehályog kezelésének megismerésében.

Ortopédiai műtétek

Láb kisebb deformitásai (bütyök, kalapácsujj), illetve térdizületi beavatkozások történnek. A műtétekkel kapcsolatos részletes tájékoztatást az előzetes vizsgálatok során, illetve a műtét előtt az operáló orvos nyújt.