Egynapos sebészet

“Kórház helyett – egynapos sebészet”

Telefonszám: +36 20/411-3515

Az egészségügyi ellátórendszer elmúlt években tapasztalt fejlődése, valamint új műtéti technikák megjelenése lehetővé tette, a nyugaton már bevált és használt gyógyítási módszer, az úgynevezett egynapos sebészetet hazai bevezetését.

A módszer előnye, hogy bizonyos műtéteknél a hosszú ápolás helyett a beavatkozást követő 24 órán belül hazatérhet a beteg a saját otthonába.

A műtöttek számára ez kíméletesebb megoldás, hiszen feleslegesen nem kell a kórházban maradniuk, így a fertőzés veszély, vagy a pszichés megterhelés a beteg számára lényegesen kisebb, és a beteg hamarabb visszatérhet családjához és munkahelyére. 2007 szeptembere óta rendelőnkben is működik egynapos sebészet, amelynek keretén belül szemészeti, urológiai, ortopédiai és sebészeti műtétek történnek. A műtéteket helyi érzéstelenítésben, biztonságos háttérrel végezzük.

Szakrendelőnkben szakterületenként különböző időpontokban tartunk rendelést, ahol a beteget telefonon előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Az ambuláns műtéteket akár közvetlenül az első vizit után elvégezzük, az egynapos sebészeti műtétek általában későbbi, egyeztetett időpontban történnek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) kötött finanszírozási szerződés alapján az egynapos sebészeti műtéteket – érvényes TAJ kártyával rendelkező betegeink számára – díjmentesen (ingyenesen) végezzük.

Egynapos sebészet előnyei:

 • műtét napján hazabocsájtjuk (maximum 24 órán belül)
 • kevésbé borítja fel az életritmust
 • hamarabb visszatérhet családjához és munkahelyére
 • kultúrált környezet, képzett szakemberek

Feltételek:

 • A műtétre a beteg kivizsgálva, belgyógyászati engedéllyel érkezik
 • A műtét után a beteg csak kísérővel és gépkocsival távozhat
 • A lakás higiénés körülményei megfelelőek
 • Tartózkodási helytől eü.intézmény autóval 30 perc alatt elérhető
 • Tartózkodási helyen telefon biztosított
 • Műtétet követő éjszakán a felügyelet biztosított.

Az egynapos sebészetnek szigorú szakmai, szociális és egyéb feltételei vannak, amelyek megbeszélésére a konzultáció során akkor kerül sor, amikor már konkrétan felmerül a műtét elvégzése. (Pl.: Jó általános állapotot feltételez, súlyos rendszerbetegség nélkül, a betegnek vállalnia kell a hazaszállítás, valamint az otthoni ápolás megszervezését, valamint rendelkeznie kell telefonnal, hogy bármely probléma esetén fel tudja venni a kapcsolatot az operáló orvossal stb.)

Forduljanak bizalommal szakorvosainkhoz, akik előzetes vizsgálat alapján megállapítják, hogy alkalmas-e ön az egynapos sebészeti részlegen történő műtétre.

Egynapos sebészeten végzett, leggyakoribb beavatkozások:

Szürkehályog műtét

A szürkehályog (cataracta) kezelése során – akárcsak számos szemészeti eljárásnál – a beavatkozás ultrahangos módszerrel történik, melynek során egy mindössze 1,8-2,85 mm-es metszést ejtenek a szaruhártya külső szélén, majd ezen át eltávolítják  az  elhomályosodott  szétdarabolt lencsét. A lencse tokja azonban megmarad, s ebbe ültetik be a hajlítható műlencsét. A műtét helyi érzéstelenítésben történik, érzéstelenítő szemcsepp segítségével. A beavatkozás mindössze 25-30 percet vesz igénybe.

A kis seben történő eljárás előnyei:

Gyorsabb gyógyulás.
A fertőzés veszélye alacsonyabb: minél kisebb a vágás, annál kisebb a szaruhártya “sérülése”, ennek megfelelően csökken az esetleges gyulladás és fertőzés veszélye is.
Kiváló kontrasztérzékenység
Változó fényviszonyok melletti jobb látásminőség
Fénytörtési rendellenesség (astigmia) kialakulásának lehetősége csökken
Bármely felmerülő kérdés esetén kérje kollégáink segítségét!
Az egyik legbiztonságosabb eljárás
A szürkehályog kezelése egyike a legbiztonságosabb beavatkozásoknak: a mikrosebészeti technikák fejlődésének köszönhetően a szürkehályog-sebészet az esetek 98 százalékában teljesen komplikációmentes. Ennek ellenére tudnunk kell, hogy nincs sebészi beavatkozás kockázat nélkül. Ezért kezelés előtt orvosa és kollégáink részletesen tájékoztatják Önt a műtéti kockázatról.
Pácienseink gyors és kiváló rehabilitációját teszik lehetővé az Intézetünkben rendelkezésre álló torzításmentes optikával rendelkező, valamint az egyedülálló, kis seben beültethető műlencsék.
Bízunk abban, hogy összeállításunk segített Önnek a szürkehályog kezelésének megismerésében.

Tájékoztatás az országos várólista adatainak eléréséről:

Az eset manager a beteg kezelőorvosával-, illetve a beteggel történő egyeztetést követően, szervezi a műtéti beosztást, a preoperatív és postoperatív ellátási eseményének szervezésének felelőse. Ellátja az országos várólista kezelésével kapcsolatos kezelői feladatokat.

A 46/2006. (XII. 27.) EüM rendelet a várólista adatainak honlapon történő közzétételére vonatkozó szabályairól szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően, az országos várólista adatbázis publikus adatai ide kattintva érhetők el.

Urológiai műtétek

Spermatokele

A spermatokele a mellékherén vagy annak állományában kialakult, változó nagyságú folyadékkal teli kis tömlő. Jóindulatú elváltozás. A folyadék spermiumokat tartalmazhat (innen kapta a nevét), de huzamosabb fennállás esetén a spermiumok elhalnak és lebomlanak benne, így csak folyadék található az eltávolított cystában  a szövettan alakalmával. Rendszerint a mellékherék csúcsán találhatók, vagy  közel a mellékherék csúcsához. Igen aprók, vagy elég nagyok és észrevehetők lehetnek, s előfordulhatnak csak az egyik vagy mindkét oldalon.

Ez az állapot elég gyakori, de legtöbb férfinek nincsenek tünetei, s így nem is tud róla. Felfedezésük a beteg által általában már tapintható nagysága miatt történik. Esetleg tompa nyomó fájdalmat okoznak. Urológiai rutin vizsgálat és az ehhez tartozó here UH alkalmával gyakori melléklelet.

A spermatokele kezelése

Az egyszerű, apró spermatokele nem igényel kezelést. Sőt, akkor sem, ha nagyobb, de tünetmentes. Ám, ha növekszik és fájdalmat okoz, akkor indokolt lehet az orvosi beavatkozás. Ez a spermatokele sebészi eltávolításából is állhat (“spermatokelectomia”).

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet urológus szakorvosi vizsgálat előzi meg. Ez után közöljük a beteggel, hogy sebészeti szempontból alkalmas-e, az egynapos sebészet keretében elvégzett műtétre. Ekkor esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi , belgyógyászati , vagy egyéb kiegészítő (EKG, kardiológia vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítésről , lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, melyek szükségesek annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

Ekkor átadunk a betegnek egy részletes leírást a műtét menetéről, a lehetséges szövődményekről. Amikor a leletekkel visszajön kontrollra, az esetlegesen megmaradt kérdéseket megbeszéljük. Ezután kerülhet sor a beleegyező nyilatkozat aláírására.

A műtét

Helyi érzéstelenítésben történik / 2% Lidocain / A herezacskó bőrét és az alatta lévő szöveteket átvágjuk, 4-5 cm hosszan. Az alatta lévő hereburok megnyitása után a herét és a mellékherét a herezacskóból előemeljük. A látható és tapintható cystát óvatosan kifejtjük a környezetéből és szövettanra küldjük. A helyén gondosan vérzést csillapítunk, és néhány nagyon vékony, felszívódó öltéssel helyreállítjuk az eredeti anatómiai viszonyokat. Drain csövet csak nagy cysta esetén hagyunk bent 1 napig. Ezt követően a seb rétegeit gondosan egyesítjük, majd a bőrt is zárjuk. Kontroll másnap, varratszedés 10 nap múlva.

Ortopédiai műtétek

Láb kisebb deformitásai (bütyök, kalapácsujj)

Sebészeti műtétek

 • Sérvek
 • Hegek korrekciója
 • Visszerek
 • Emlőváltozások
 • Végbéltáji betegségek, aranyér