Üdvözli Önt a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata

Rendelési idők: H-P: 8:00-20:00 - Tel: +36 1 401-1300 - Email: elojegyzes[kukac]szakrendelo16.hu

Fitymaszűkület

 

Ambuláns műtét

A betegség

A fitymaszűkület, a fityma bőrének különböző fokú szűkületét jelenti, amely miatt a fityma hátrahúzása nehezített, vagy lehetetlen. Emiatt zavarja a tisztálkodást, valamint a szexuális életet. A betegség lehet veleszületett, de az élet során bármikor kialakulhat, általában a fityma bőrének gyulladásai után kialakult szövődményként.

Műtét előtti teendők

A műtétet urológus szakorvosi vizsgálat előzi meg. Ekkor esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi, vagy egyéb kiegészítő (EKG, hasi – UH, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A műtét

A fitymaszűkület műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, ami a műtéti terület 1 % -s Lidocain oldattal történő beinjekciózását jelenti. A műtét során a fityma mindkét lemezén a szűkület mögött kör alakú metszést ejtve a szűkült bőrrészletet eltávolítjuk. Gondos vérzéscsillapítást követően a fityma két lemezét felszívódó, csomós varratokkal egyesítjük.

Lehetséges szövődmények

Korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, azonban kezelhetők. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról.

Az otthoni gyógyulás szakaszaiban a beteg különböző elváltozásokat észlelhet, amelyek azonban nem mindig kórosak. A sebfájdalom, esetleg hőemelkedés az első napokban, a hímvessző bőrének duzzanata, esetleg elszíneződése, mind a normális sebgyógyulás úgymond velejárói, aggodalomra nem adnak okot.

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a labor leleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy “NYILATKOZATOT” kell aláírnia, melyben megbízza a XVI. Egészségügyi Szolgálat urológiai osztályát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést is.

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, amely alatt az élettani funkciók stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet), az előkészítő injekció bágyasztó hatása elmúlik, és a beteg a saját lábán, kísérővel elhagyhatja a rendelőt. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, de állandó ágynyugalom nem szükséges. Egy hét elteltével kontroll vizsgálatra kerül sor. Az átlagos gyógyulási idő 3-4 hét, azt jelenti, hogy ekkorra lesz a beteg teljesen terhelhető.

 

 –    circumcisio   körülmetélés 

 –    frenulotomia (rövid kantár átvágás) A frenulum breve (rövid fitymafék) gátolhatja a fityma

      normális hátrahúzását. Panaszt inkább későbbi életkorban, a nemi élet kapcsán okoz.

      Egyszerű beavatkozással korrigálható állapot.

 

 

Tartalomhoz ugrás