Üdvözli Önt a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata

Rendelési idők: H-P: 8:00-20:00 - Tel: +36 1 401-1300 - Email: elojegyzes[kukac]szakrendelo16.hu

Here kisebb mütétei

 

Spermatokele

A spermatokele a mellékherén vagy annak állományában kialakult, változó nagyságú folyadékkal teli kis tömlő. Jóindulatú elváltozás. A folyadék spermiumokat tartalmazhat (innen kapta a nevét), de huzamosabb fennállás esetén a spermiumok elhalnak és lebomlanak benne, így csak folyadék található az eltávolított cystában  a szövettan alakalmával. Rendszerint a mellékherék csúcsán találhatók, vagy  közel a mellékherék csúcsához. Igen aprók, vagy elég nagyok és észrevehetők lehetnek, s előfordulhatnak csak az egyik vagy mindkét oldalon.  

Ez az állapot elég gyakori, de legtöbb férfinek nincsenek tünetei, s így nem is tud róla. Felfedezésük a beteg által általában már tapintható nagysága miatt történik. Esetleg tompa nyomó fájdalmat okoznak. Urológiai rutin vizsgálat és az ehhez tartozó here UH alkalmával gyakori melléklelet.

A spermatokele kezelése

Az egyszerű, apró spermatokele nem igényel kezelést. Sőt, akkor sem, ha nagyobb, de tünetmentes. Ám, ha növekszik és fájdalmat okoz, akkor indokolt lehet az orvosi beavatkozás. Ez a spermatokele sebészi eltávolításából is állhat (“spermatokelectomia”).

 

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet urológus szakorvosi vizsgálat előzi meg. Ez után közöljük a beteggel, hogy sebészeti szempontból alkalmas-e, az egynapos sebészet keretében elvégzett műtétre. Ekkor esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi , belgyógyászati , vagy egyéb kiegészítő (EKG, kardiológia vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítésről , lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, melyek szükségesek annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

Ekkor átadunk a betegnek egy részletes leírást a műtét menetéről, a lehetséges szövődményekről. Amikor a leletekkel visszajön kontrollra, az esetlegesen megmaradt kérdéseket megbeszéljük. Ezután kerülhet sor a beleegyező nyilatkozat aláírására.

A műtét

Helyi érzéstelenítésben történik / 2% Lidocain / A herezacskó bőrét és az alatta lévő szöveteket átvágjuk, 4-5 cm hosszan. Az alatta lévő hereburok megnyitása után a herét és a mellékherét a herezacskóból előemeljük. A látható és tapintható cystát óvatosan kifejtjük a környezetéből és szövettanra küldjük. A helyén gondosan vérzést csillapítunk, és néhány nagyon vékony, felszívódó öltéssel helyreállítjuk az eredeti anatómiai viszonyokat. Drain csövet csak nagy cysta esetén hagyunk bent 1 napig. Ezt követően a seb rétegeit gondosan egyesítjük, majd a bőrt is zárjuk. Kontroll másnap, varratszedés 10 nap múlva.

 

 

 

Tartalomhoz ugrás