Üdvözli Önt a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata

Rendelési idők: : H-P: 8:00-20:00
  Tel: +36 1 401-1300 : E-mail: elojegyzes@szakrendelo16.hu

Gasztroenterológia

ElőjegyzésSzükségesTelefon: 401-1300
elojegyzes@szakrendelo16.hu vagy a
FőnixWEB online előjegyzési rendszerben
Rendelés helye:Jókai utca, Földszint
BeutalóSzükségesSürgős ellátás:Nincs
Beutaló szükséges! Területen kívülről érkező pácienseinket, előzetes befogadás után áll módunkban ellátni!

Általános tájékoztató:
A  gasztroenterológia az emésztőrendszer (nyelőcső, gyomor, vékonybél, hasnyálmirigy, vastagbél, máj) betegségeivel foglalkozó orvosi szakterület. Gasztroenterológust  gyomorpanaszok, máj, és epehólyag körüli  rendellenességek, hasnyálmirigy- problémák, a székelési szokások megváltozása, emésztési zavarok esetén keressük fel.

Kivizsgálás szükséges lehet az alábbi tünetek előfordulása esetén:

 • hasi fájdalom
 • gyomorégés
 • székrekedés
 • haspuffadás
 • teltségérzet
 • rossz lehelet
 • émelygés, hányinger

Leggyakoribb betegségek:

 • emésztési problémák
 • epehólyag problémák
 • gyomorégés
 • haspuffadás
 • székrekedés

A vizsgálat a beteg panaszainak részletes feltárásával kezdődik. Ezt a betegvizsgálat-, majd szükség szerint laboratóriumi vizsgálat- (vérvétel, széklet, vizeletvizsgálat), a lehető legpontosabb diagnózis felállításához szükséges képalkotó vizsgálat- (röntgen, UH, CT), valamint további speciális vizsgálat (Helicobacter kilégzés, H2 vizsgálat) követhet.
Eszközös vizsgálatokra orvosi javaslatra, kizárólag az osztályon adunk előjegyzést.
Gyomortükrözés (gasztroszkópia)
A gyomor- és a nyombél diagnosztikus viszgálatát jelenti. A  gyomortükrözés a jelenleg ismert legkorszerűbb vizsgálati módszer a nyelőcső, gyomor (pl. gyulladás, gyomorfekély, rosszindulatú daganat) kórismézéséhez. A beavatkozás során szövettani mintavételre is szükség lehet, amely a végleges kórszövettani diagnózis alapfeltétele. Ilyenkor annak tisztázására is lehetőség nyílik, hogy fennáll-e olyan bakteriális fertőzés, amely fekély kialakulásában szerepet játszhat (Helicobacter pylori ).
A gyomor , és a nyombéltükrözés  éhgyomorra történik, ezért a beavatkozás napján, a vizsgálat előtt, sem szilárd, sem folyékony étel nem fogyasztható. A dohányzás is kerülendő, mert növeli a gyomorsav-elválasztását.
Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia )
Vastagbél endoszkópos vizsgálata. Vastagbéltükrözés alkalmazható a vastagbél gyulladásos állapotainak diagnosztizálására, segítségével megkereshető a vérzések, illetve a fájdalom forrásai, okai. Diagnosztizálható vele a vastagbél, és végbél daganatai. Vastagbélrák megelőzhető, időben felfedezett végbélrák gyógyítható.
A vastagbél tükrözés speciális előkészítést igénylő vizsgálat, melyről részletesebb tájékoztatást a vizsgálatra történő előjegyzés alkalmával az osztályon nyújtunk.

Rendelési idő:

NévHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
Dr. Kokas Péter14:00-20:00
Dr. Kőrösi Géza14:00-20:00
Dr. Solymos Mónika08:00-14:0008:00-14:0014:00-20:0008:00-14:0008:00-14:00
Szakrendeléssel kapcsolatos,
aktuális információ:
Költözés miatt 2021. 04. 23-án Dr. Solymos Mónika, 2021. 04. 26-án Dr. Solymos Mónika és Dr. Kokas Péter rendelései elmaradnak.

Szabadság információk:
Orvosaink szabadságáról az alábbi ablakokban található naptárakban tájékozódhat. A szabadságos napok piros háttérrel jelennek meg, ezeken a napokon szakorvosunk nem rendel. A megjelenített hónapokat a nyilakkal tudja változtatni.

dr. Kokas Péterdr. Kőrösi Gézadr. Solymos Mónika