Üdvözli Önt a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata

Rendelési idők: : H-P: 8:00-20:00
  Tel: +36 1 401-1300 : E-mail: elojegyzes@szakrendelo16.hu

Csontsűrűség mérés

Általános tájékoztató: A csontritkulás korunk egyik népbetegsége, mely megelőzhető, időben történő felismerésekor késleltethető, kezelhető.

A csontsűrűség-mérés az Intézetben az építkezés miatt 2020. november 30tól átmenetileg szünetel. Ez idő alatt a betegeket a Bajcsy-Zsilinszky Kórház “K” épületében működő DEXA rendelőben fogadják a vizsgálatra. A vizsgálathoz szabályosan kitöltött szakorvosi beutaló szükséges. Időpontot a betegek az 1-324-4061 / 3. mellék/  telefonszámon tudnak kérni, tköznapokon 7-18 óra között. Előző DEXA – csontsűrűség mérési vizsgálati leletet, illetve ha van, akkor a legutóbbi reumatológiai ambuláns lapot vigyék magukkal!

MILYEN ESETEKBEN AJÁNLJUK?

Csontsűrűség mérés csontritkulásban szenvedő betegeknek, nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott. Csonttörésen átesett, klimax körüli életkorban levő nőknek, vagy olyanoknak, akiknek a családjában csontritkulásra visszavezethető törés fordult elő. Hormonális betegség felszívódási zavar, vagy cukorbetegség esetén.

A denzitometria általános indikációi:

 • 65 éves kor feletti nőknél,
 • 65 éves kor előtt:
  • anyai ágon csípőtáji törés, soványság, nagyobb súlyvesztés esetén
  • testmagasság 3 cm-t meghaladó csökkenése
  • tartós steroid kezelés
  • kalciumköves vesekőbetegségben
  • krónikus betegségek /pl. cukorbetegség,asztma,pajzsmirigy betegségek, stb./
  • tartós mozgáshiány esetén

A vizsgálat átlagosan 10 percet vesz igénybe, elvégzésének alsó életkori határa 20 év, felső testsúlyhatára 120 kg.

MILYEN IDŐKÖZÖNKÉNT AJÁNLOTT?

65 éves kor feletti nők csontritkulás vizsgálata mindenképpen ajánlott. A vizsgálat megismétlése 1-2-3 évenként szükséges állapottól-, gyógyszereléstől függően.

Gyakran felmerülő kérdések a csontritkulásról

A csontritkulást a XIX. század végéig az orvosok szinte nem is ismerték. A törékeny és porózus csontozat a kórboncnokok között orvosi ritkaságnak számított. Az első világháborút követően azonban egyre inkább a figyelem homlokterébe került e kórkép, és a XX. század végére kiterjedt néprétegeket érintő súlyos globális problémává nőtte ki magát. A csontritkulást az egyik legnagyobb népbetegségként tartjuk számon korunkban. A néma járvány rohamos terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 2000-es évek első 10 évét (2000-2010) a csontok és ízületek évtizedének nyilvánította.

Mi az a csontritkulás?

A csontritkulás vagy más néven osteoporosis során a csontok törékennyé, porotikussá válnak, ami a törési kockázat veszélyét rejti magában. Az elváltozás évek alatt alakul ki, sokszor tünetmentesen. A betegekben sokszor csak akkor tudatosul a betegség, amikor törést szenvednek egy rossz mozdulat vagy elesés kapcsán, ezért nevezik néma járványnak a csontritkulást. Sajnos a csonttörések sokszor súlyos következményekkel járnak, az esetek jelentős részében halálos szövődmény is kialakulhat.

Miért alakul ki ez a betegség?

A csont olyan élő szövet, ami állandó megújuláson megy keresztül életünk során. A folyamat csontbontásból és építésből áll. A fiatalkorra jellemző, hogy a csontépítés felé tolódik a folyamat, aminek eredményeképpen a csontok tömege nő. 25-30 éves korunkra érjük el a maximális csonttömegünket, ettől kezdődően a csontbontó folyamatok válnak hangsúlyosabbá, így a csonttömeg csökkenni kezd, évente kb. 1%-kal.

Kit fenyeget a csontritkulás veszélye?

A kor előrehaladtával nő az osteoporosis veszélye.
A csontvesztés üteme nők esetében a változókor utáni néhány évben felgyorsul, mivel a hormonális változás a csontrendszerre is kihat. Az élettani csontvesztés azonban a férfiakat is érinti idős korban, de a törési kockázathoz vezető állapot általában később következik be.
A csontritkulás kialakulásában a genetikai/örökletes tényezők is szerepet játszanak, a családi halmozódás előrevetíti a fokozott rizikót. Hajlamosabbak a csontritkulásra a vékony csontozatú, alacsony testsúlyú hölgyek. Akinek már volt csontritkulásból adódó csonttörése, annál sokszorosára nő a rizikója a következő törés kialakulásának.
Egyes krónikus betegségek, illetve gyógyszerek (kortikoszteroidok) szedése mellett is megnő a betegség kialakulásának veszélye. Ezen kívül a mozgáshiány, ágyhoz kötöttség szintén fontos hajlamosító tényező.

Megelőzhető-e a csontritkulásból adódó törés?

Sokat tehetünk magunk is a betegség kialakulásának megelőzése érdekében. Fontos a megfelelő táplálkozás. Ajánlatos az egészséges csont kialakulásához alapvetően szükséges, kalciumot és D vitamint tartalmazó ételek fogyasztása (pld. tejtermékek, halak, tojás).
Napfény hatására a bőrben is termelődik D vitamin, ezért javasoljuk jó idő esetén szabadban a sétát, a délutáni napozást. Az egészséges életmód elengedhetetlen része a gyakori testmozgás is, ami erősíti a csont- és izomrendszert.
A legtöbb elesés otthon történik, ami megelőzhető lehetne, néhány praktikus intézkedéssel (pl.: csúszásmentes padlózat, elektromos-, ill. telefon vezetékek biztonságos elhelyezése, a lépcsők szélének csúszásmentesítése)
A rossz látás is szerepet játszhat a töréssel járó balesetekben, ezért fontos a rendszeres szemorvosi vizsgálat, szükség esetén az előírt erősségű szemüveg viselése, a szoba, folyosó megfelelő megvilágítása.
Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, és lehetőleg ne dohányozzunk. Érdemes rendszeresen ellenőriztetni vérnyomását, mert a vérnyomás ingadozások is okozhatnak szédülést, elesést.

Milyen tüneteket okoz a csontritkulás?

Az osteoporosis gyakran észrevétlen marad a beteg számára. Néhány tünet azonban figyelmeztető jel lehet, ilyen például, ha a testmagasság csökken, a gerinc meggörbül (a szoknya elől hosszabb lesz vagy azt a polcot már nem érjük fel, amire addig nyugodtan tudtunk pakolni), a hasfal megereszkedik, derék- és gerincfájdalom jelentkezik. A megváltozott testalkat egyensúlyi bizonytalanságot is okozhat.

Milyen gyógyszeres kezelési módok lehetségesek?

Ma már sokféle kezelési mód áll rendelkezésre, melyekből kezelőorvosa bizonyára kiválasztja az Ön számára legmegfelelőbbet. Elengedhetetlenül fontos a megfelelő ásványi anyag tartalmú étrend (például tejtermékek minden formában), vagy kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása. A csontritkulás kialakulását gátló gyógyszerek hatékonyságához szükség van megfelelő D vitamin ellátottságra, tekintettel arra, hogy Magyarországon bizonyos területeken a 60 év felettiek 50-60%-a D vitamin hiányos.
A csontritkulás elleni gyógyszereknek két nagy csoportja van. Az egyik megakadályozza a kóros csontritkulás folyamatát, a másik csoport pedig a csontépítést fokozza.
A kezelésben emellett rendkívül fontos a mozgásképesség és a fájdalomcsillapítás. Ezekben segít a gyógytorna és a fizikoterápia.

HOGYAN VEHETŐ IGÉNYBE A SZOLGÁLTATÁS?

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott csontsűrűség méréséhez szakorvosi beutaló szükséges !

Elfogadható beutalók:

 •  nőgyógyászati
 •  sebészeti
 •  onkológiai
 • reumatológiai
 •  urológiai
 •  traumatológiai
 • diabetológiai
 • orthopédia
 • gasztroenterológiai
 • belgyógyászati
 •  haematológiai
 •  endokrinológiai
 • allergiológiai

Akinél már végeztek korábban csontsűrűség mérést, azok az NEAK jelenleg érvényes előírásai szerint az alábbi gyakorisággal veheti igénybe a kontroll vizsgálatot:

 • évente azok a személyek, akinek a T-score értéke gerincen vagy combnyakon -2,5 –nél alacsonyabb és gyógyszert szed. (egy naptári év +1 nap)
 • két évente: akinek a T-score értéke gerincen vagy combnyakon -1,0 és -2,5 között van. (kettő naptári év + 1 nap)
 • három évente: akinek a T-score értéke gerincen vagy combnyakon -1,0 –nél magasabb. (három naptári év +1 nap)

A fentieknél rövidebb időn belül megismételt csontsűrűség mérést a NEAK nem téríti, ezért az csak térítés ellenében végezhető. Az árakat az intézmény térítéses díjtáblázata tartalmazza.
A várakozások elkerülése érdekében, a vizsgálatot előjegyzés alapján végezzük.

Előjegyzés kérhető:

 A vizsgálat helyszíne:
1163 Budapest, Tekla u. 2/C. II. emelet, “Csontsűrűség mérés”.

                                   Köszönjük, hogy igénybe veszi szolgáltatásunkat! 

Rendelési idő:

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
08:00-14:0014:00-20:0008:00-14:0014:00-20:0008:00-14:00