Üdvözli Önt a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata

Rendelési idők: : H-P: 8:00-20:00
  Tel: +36 1 401-1300 : E-mail: elojegyzes@szakrendelo16.hu

Belgyógyászat

Előjegyzés szükséges
+36 1 401 1300
Orvosszakmai kérdésekben, telefonos konzultációs időszakban hívható számok:
+36 1 401-1352
+36 20 523-8920
elojegyzes@szakrendelo16.hu vagy a
FőnixWEB online előjegyzési rendszerben
Rendelés helye:Jókai utca,
új épületszárny I. emelet
Beutaló szükséges
Sürgős ellátás:Információ
Rendelési időSzabadságok, aktuális információk

Általános tájékoztató:
Milyen esetekben érdemes a belgyógyászatot felkeresni?

A mai erősen specializálódó egészségügyi ellátáson belül a belgyógyászat az a szakterület, amely a leginkább megőrizte egységes szemléletét, a megelőzéstől a kivizsgáláson, kezelésen át egészen a rehabilitációig. A belgyógyászat próbálja integrálni a többi szakterületet. Ezért – az egyetlen szervet érintő, egyértelműen specializálódott kezelést igénylő problémákat kivéve – gyakorlatilag mindenféle panasszal célszerű a kivizsgálást egy átfogó belgyógyászati vizsgálattal kezdeni az alapdiagnózis felállításához. Amennyiben a beteg tünetei bizonytalanok, általánosak, nehezen megfoghatóak (rossz közérzet, gyengeség, fáradékonyság, változó emésztőrendszeri panaszok, visszatérő fájdalomérzet, alvászavarok, idegrendszeri panaszok stb.) a belgyógyászati kivizsgálás segíthet a diagnózis felálításában, szükség esetén a megfelelő szakterület specialistáihoz irányítja a beteget.

A belgyógyászokat a diagnózis felállításában a legkülönbözőbb vizsgálati eljárások, képalkotó diagnosztikai eljárások segítik (EKG, laboratórium, 24 órás vérnyomás monitorizálás, csontsűrűség-mérés, arteriográfiás vizsgálat, röntgen osztályon készített ultrahang és röntgenvizsgálatok, stb.).

A speciális szakrendeléseken tapasztalható hosszú előjegyzési idő miatt a belgyógyászati kivizsgálás megkezdésével a diagnosztika lényegesen lerövidíthető, a terápia mihamarabb megkezdhető.

Hogyan zajlik a belgyógyászati kivizsgálás?

A belgyógyászati vizsgálat az anamnézis felállításával kés fizikális vizsgálattal kezdődik.

Ezt követően a kórelőzmény, a tünetek, panaszok ismeretében állítja össze a belgyógyász a beteg útját, a szükséges vizsgálatok és szakorvosi konzultációk sorrendjét. A laboratóriumi alapvizsgálatok eredményeit összeveti a beteg által hozott (vagy, visszatérő páciens esetén a nyilvántartásban őrzött) korábbi leletekkel, és a terápia során folyamatosan követi az eltérések mértékét.

Szükség esetén a belgyógyász irányítja a beteget különböző képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra, mellkasröntgenre, hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatra, emlődiagnosztikára, stb.

Elsősorban az alábbi esetekben várjuk tisztelt betegeinket: 

  • bizonytalan tünetek esetén részletes kivizsgálás
  • akut rosszullét
  • magas vérnyomás kivizsgálása és beállítása, 24 órás vérnyomás monitor-felhelyezése és  kiértékelése,- amennyiben szükséges szív UH vizsgálatok megszervezése.
  • kismamák belgyógyászati szakvizsgálata és terhességi diabetes gondozás
  • műtét előtti kivizsgálás,
  • diabetológiai kezelés és gondozásba vétel ,
  • haematológiai, hepatológiai és endokrinológiai ( elsősorban pajzsmirigy betegség gyanúja) kivizsgálások megkezdése,- a bonyolultabb esetek speciális szakrendelésre történő utalása
  • CT- és MR-vizsgálatokra szakorvosi beutalók adása időpont-egyeztetéssel

Az első vizsgálathoz beutaló szükséges, a kezelés során szükséges kontroll vizsgálatokhoz azonban nem kell külön beutalót kérni.

Sürgős betegellátás:
Akut rosszullét esetén rendelési időben sürgősséggel ellátjuk ! Kérjük jelentkezzen a betegirányítónál.

Postcovid ambulancia:
* Belgyógyászati rendelés- csütörtökönként 8:00-13:30 között:

Dr. Filó Andrea ebben a rendelési időben a diabetesben szenvedő betegek mellett EKG, műtéti kivizsgálás, belgyógyászati esetek, illetve post COVID ellátást végez. Az utóbbi betegcsoportban a szerteágazó panaszok, tünetek tisztázását, differenciál diagnosztika végzését, szükség esetén további kivizsgálást, a leletek értékelését tervezzük végezni. Ezzel a társ szakmákra kardiológia, pulmonológia- eső terheket szeretném mérsékelni, valamint ezeknek a betegeknek a nyomonkövetésével, gondozásával a COVID infectio késői szövődményekről való ismereteinket bővíteni.

Rendelési idő:

OrvosHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
Ferenczné dr. Salamon Mónika08:00-14:0014:00-20:0014:00-20:0008:00-14:0008:00-14:00
dr. Filó Andrea*08:00-13:30

Szabadság információk:
Orvosaink szabadságáról az alábbi ablakokban található naptárakban tájékozódhat. A szabadságos napok piros háttérrel jelennek meg, ezeken a napokon szakorvosunk nem rendel. A megjelenített hónapokat a nyilakkal tudja változtatni.


Ferenczné Dr. Salamon Mónika

dr. Filó Andrea