Üdvözli Önt a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata

Rendelési idők: : H-P: 8:00-20:00
  Tel: +36 1 401-1300 : E-mail: elojegyzes@szakrendelo16.hu

Sürgős ellátás

A sürgős ellátást igénylő betegek ellátásával kapcsolatban intézetünk az  alábbi szabályzattal rendelkezik. A szabályzat azokra az esetekre vonatkozik, amikor a beteg nincsen közvetlen életveszélyben, azonban valamilyen számára rendkívül kellemetlen panasszal vagy tünettel rendelkezik. Az ilyen panaszokkal jelentkező betegek kivizsgálásának szükségessége mindig azon az osztályon dől el, ahová a beteg beutalóval érkezett, vagy beutaló nélkül, a panaszok jellegéből következtetően a beteget irányították. Honlapunkon az egyes szakrendelések oldalain igyekszünk tájékoztatást adni, hogy milyen kórállapotok esetében tartjuk indokoltnak a soron kívüli, sürgősségi ellátást.

Betegfogadás

A sürgős ellátást igénylő betegeket a betegirányítók az egyéb szabályzatokban meghatározott módon regisztrálják a programban, kivéve az alábbi eltéréseket:

 • Sürgős ellátási igény esetén egyik szakrendelésre sem szükséges beutaló.
 • A beteget az általa kért osztályra kell irányítani, amennyiben ezt a beteg nem tudja megmondani, akkor a betegirányítónak a beteg panaszai alapján kell eldönteni, hogy melyik osztályra küldi őt. Amennyiben ebben bizonytalan, akkor telefonon kér segítséget egészségügyi személyzettől.
 • A betegirányító a program „Sürgős” mezőjét kijelöli, a megjegyzés rovatba beírja a beteg főbb panaszait.
 • A betegirányító telefonon értesíti az osztályt a sürgető állapotú beteg érkezéséről.

Betegek fogadása az osztályon, a betegellátás sorrendje

 • A sürgető állapotú beteg érkezéséről értesítést kap az osztály.
 • A várakozók közt (a várólistán)  megjelenik a beteg adata a betegirányító által beírt megjegyzéssel együtt.
 • A beteg felkerül a megfelelő osztályra, amennyiben ehhez segítségre van szüksége, akkor a betegirányító felajánlja a betegnek a kerekesszéket, és telefonon kéri meg az adott osztály asszisztensét, hogy kísérje fel a beteget a rendelésre.
 • Az asszisztens informálódik a beteg állapotáról: kimegy a rendelésről és felméri a beteg állapotát
 • Amennyiben azonnali ellátását indokoltnak ítéli meg, az éppen bent lévő beteget megkéri, hogy fáradjon ki és várjon, és behívja a sürgető állapotó beteget. Egyéb esetben az aktuális beteg ellátását követően tájékoztatja az orvost a sürgős ellátást igénylő beteg panaszairól, ezek alapján az orvos dönt a további ellátás szükségességéről és sürgősségéről. Amennyiben döntéséhez meg kell vizsgálnia a beteget, akkor a következő adandó alkalomkor behívja.
 • Amennyiben a sürgős ellátási igény indokolt, az orvos a szakmai szabályok szerint ellátja a beteget.
 • Amennyiben a sürgős ellátás nem indokolt, akkor a beteg ambuláns lapján rögzítik a beteg panaszait, valamint azt, hogy a sürgősség miért nem indokolt, illetve hogy előjegyezték-e a normál rendben vizsgálatra. További ellátás, mint például recept felírás, beutalás, stb, a betegnek ilyenkor nem adható. Amennyiben az aznapi rendelés forgalma lehetővé teszi a beteg ellátását a normál ellátási rendben, akkor a beteget megkérik, hogy várjon, amíg sorra kerül, amennyiben nem tud várni, vagy már nincs hely aznapra, akkor a betegnek felajánlják az előjegyzés lehetőségét. Nem sürgős esetben a beutaló köteles osztályokon nem tudunk eltekinteni a beutalótól.